Wat is Usenet?

Wat is Usenet?

Usenet staat voor Unix User Network en is een wereldwijd netwerk waarop tekstberichten en andere binaire bestanden worden uitgewisseld. Iemand kan een bericht of binair bestand plaatsen op Usenet (uploaden) en deze bestanden kunnen door andere gebruikers van de Usenet servers af worden gehaald (downloaden). De geüploade bestanden worden in zogeheten nieuwsgroepen geplaatst.

De geschiedenis van Usenet

Usenet is tussen 1979 en 1980 door Tom Truscott en Jim Ellis ontwikkeld aan de Duke University. De ontwikkeling van Usenet is ontstaan toen er nog geen internet bestond. Wel hadden veel mensen, vooral aan Amerikaanse universiteiten, computers met het besturingssysteem Unix, die met elkaar konden communiceren over de telefoon. Het UUCP-protocol werd gebruikt om te communiceren over de telefoon verbinding, hierdoor werd het UUCP-protocol de standaard voor deze verbindingen om gegevens uit te wisselen. Tijdens het ontstaan van Usenet maakte het gebruik van het UUCP-protocol, later werd er een manier ontwikkeld om Usenet ook via het internet door te geven: het NNTP-protocol.

Het gebruik van Usenet

Tegenwoordig maken we gebruik van het NNTP-protocol om te communiceren via Usenet. Om NNTP te gebruiken heb je een nieuwsreader nodig die volgens NNTP communiceert met de verschillende nieuwsgroepen van Usenet. De NNTP servers communiceren onderling met elkaar, hierdoor wordt de beschikbare data over de verschillende servers verspreid. De nieuwsreaders zorgen ervoor dat er een overzichtelijk geheel gemaakt wordt van alles wat op de Usenet servers beschikbaar is.

Wat zijn nieuwsgroepen?

Alle artikelen die worden geüpload naar Usenet worden verzameld in de verschillende nieuwsgroepen. Alle nieuwsgroepen hebben een eigen naam en deze bevatten de artikelen die bedoeld zijn voor de betreffende nieuwsgroep. Om bestanden van de nieuwsgroepen te downloaden heb je een abonnement nodig bij een Usenet provider. Na het maken van je abonnement krijg je inloggegevens waar je via een nieuwsreader toegang krijgt tot de nieuwsgroepen.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een provider?

De keuze voor een provider wordt vaak gemaakt op basis van de volgende factoren:
  • Prijs
  • Snelheid
  • Retentie
Wat vind je het waard om te kunnen downloaden van de nieuwsgroepen? Daarnaast wordt de prijs vaak bepaald door de overige factoren, snelheid en retentie, die de keuze beïnvloeden. De snelheid bepaald hoe snel je een bestand kan downloaden. Heb je een snelle internetverbinding? Dan is het raadzaam om een provider te kiezen die je de mogelijkheid geeft om te kunnen downloaden met een ongelimiteerde snelheid. De retentie geeft aan hoelang een bestand beschikbaar blijft op de servers van de provider. Geeft een provider aan dat ze een retentie hebben van 1000 dagen? Dan betekend dit dat een bestand 1000 dagen oud kan zijn voor deze van de servers van de providers worden gehaald.
Om je keuze te versimpelen hebben we van BesteUsenet.nl een wizard gecreëerd die je de bovenstaande vragen laat beantwoorden en daarbij de beste mogelijke providers voor jou aangeeft.

Download wetgeving

Nu we hebben uitgelegd wat Usenet is en hoe je het kan gebruiken, vinden we het ook belangrijk om te vermelden wat de download wetgeving inhoudt. Het gebruik van Usenet is niet illegaal, wel is het strafbaar om bestanden te downloaden waar auteursrecht op rust. Het downloaden van bestanden is daarmee altijd op eigen risico.