Wat is Usenet?

Wat is Usenet?

Usenet staat voor Unix User Network en is een wereldwijd netwerk waarop tekstberichten en andere binaire bestanden worden uitgewisseld. Iemand kan een bericht of binair bestand plaatsen op Usenet (uploaden) en deze bestanden kunnen door andere gebruikers van de Usenet servers af worden gehaald (downloaden). De geüploade bestanden worden in zogeheten nieuwsgroepen geplaatst.

De geschiedenis van Usenet

Usenet is tussen 1979 en 1980 door Tom Truscott en Jim Ellis ontwikkeld aan de Duke University. De ontwikkeling van Usenet is ontstaan toen er nog geen internet bestond. Wel hadden veel mensen, vooral aan Amerikaanse universiteiten, computers met het besturingssysteem Unix, die met elkaar konden communiceren over de telefoon. Het UUCP-protocol werd gebruikt om te communiceren over de telefoon verbinding, hierdoor werd het UUCP-protocol de standaard voor deze verbindingen om gegevens uit te wisselen. Tijdens het ontstaan van Usenet maakte het gebruik van het UUCP-protocol, later werd er een manier ontwikkeld om Usenet ook via het internet door te geven: het NNTP-protocol.

Het gebruik van Usenet

Tegenwoordig maken we gebruik van het NNTP-protocol om te communiceren via Usenet. Om NNTP te gebruiken heb je een nieuwsreader nodig die volgens NNTP communiceert met de verschillende nieuwsgroepen van Usenet. De NNTP servers communiceren onderling met elkaar, hierdoor wordt de beschikbare data over de verschillende servers verspreid. De nieuwsreaders zorgen ervoor dat er een overzichtelijk geheel gemaakt wordt van alles wat op de Usenet servers beschikbaar is.

Wat zijn nieuwsgroepen?

Alle artikelen die worden geüpload naar Usenet worden verzameld in de verschillende nieuwsgroepen. Alle nieuwsgroepen hebben een eigen naam en deze bevatten de artikelen die bedoeld zijn voor de betreffende nieuwsgroep. Om bestanden van de nieuwsgroepen te downloaden heb je een abonnement nodig bij een Usenet provider. Na het maken van je abonnement krijg je inloggegevens waar je via een nieuwsreader toegang krijgt tot de nieuwsgroepen.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een provider?

De keuze voor een provider wordt vaak gemaakt op basis van de volgende factoren:
  • Prijs
  • Snelheid
  • Retentie
Wat vind je het waard om te kunnen downloaden van de nieuwsgroepen? Daarnaast wordt de prijs vaak bepaald door de overige factoren, snelheid en retentie, die de keuze beïnvloeden. De snelheid bepaald hoe snel je een bestand kan downloaden. Heb je een snelle internetverbinding? Dan is het raadzaam om een provider te kiezen die je de mogelijkheid geeft om te kunnen downloaden met een ongelimiteerde snelheid. De retentie geeft aan hoelang een bestand beschikbaar blijft op de servers van de provider. Geeft een provider aan dat ze een retentie hebben van 1000 dagen? Dan betekend dit dat een bestand 1000 dagen oud kan zijn voor deze van de servers van de providers worden gehaald.
Om je keuze te versimpelen hebben we van BesteUsenet.nl een wizard gecreëerd die je de bovenstaande vragen laat beantwoorden en daarbij de beste mogelijke providers voor jou aangeeft.

Verschil tussen Block of Unlimited accounts

Bij verschillende Usenet providers kan je kiezen uit verschillende type accounts. Het verschil tussen deze twee type accounts zullen we hieronder verder uitleggen:

  • Block - Een block account is een vooraf vastgesteld aantal Gigabytes/Terabytes die je met dit account kan downloaden. In de meeste gevallen verlopen deze accounts niet.
  • Voorbeeld - Je koopt een block account van 500GB. Met dit account kan je 500GB vrij downloaden. Het account verloopt pas als je de volledige 500GB hebt gedownload.

  • Unlimited - Een unlimited account is een account met een vooraf vastgesteld einddatum. Het aantal Gigabytes of Terabytes dat je hiermee download heeft geen invloed op het aflopen van dit account.
  • Voorbeeld - Je koopt een unlimited account voor 30 dagen. Na 30 dagen zal dit account verlopen, ongeacht hoeveel je in deze periode hebt gedownload.

Usenet termen

Artikel
De bestanden die worden gepost op een nieuwsgroep op Usenet.

Binary / Binaries
Dit is het bestand dat op Usenet word geplaatst. Deze bestanden worden in Binaries nieuwsgroepen gezet.

Connection time-out
Als de server een bepaalde tijd niet reageert krijg je een Connection time-out.

Header
Dit is de titel van een artikel op Usenet. Het is mogelijk om alleen de titels te downloaden zonder het complete bestand te downloaden.

MessageID
Een uniek ID die wordt toegewezen aan verschillende parts van een volledig bestand.

Nieuwsgroep
Usenet is opgedeeld in verschillende nieuwsgroepen. De verschillende groepen geven aan waar deze nieuwsgroepen voor zijn bedoeld of wat er te vinden is.

Nieuwsreader
De nieuwsreader is het programma dat je gebruikt om de bestanden van de nieuwsgroepen te halen.

Nieuwsserver
De nieuwsserver zorgt ervoor dat je toegang krijgt tot de verschillende nieuwsgroepen. Juist deze nieuwsservers vergelijken wij voor je op deze website.

NFO
Een tekstbestand dat kan worden toegevoegd aan een post. Deze NFO bestanden zijn makkelijk uit te lezen met een tekstprogramma.

NZB
NZB is een header bestand die alle verschillende MessageID's bevat van de post. Hierdoor weet je Nieuwsreader welke bestanden je wilt downloaden.

PAR / PAR2
Een PAR of PAR2 bestand maakt het mogelijk om beschadigde of missende bestanden te herstellen. Deze worden vaak toegevoegd aan een volledige post.

RAR
Een RAR bestand is een ingepakte map met allemaal verschillende bestanden. Door deze bestanden samen te voegen verklein je het totale bestand. RAR kan ook gebruikt worden om een groot bestand op te delen in allemaal kleine bestanden. Daarom uitermate geschikt voor het gebruik in de nieuwsgroepen.

Post
Een bericht op de nieuwsgroepen noem je een post.

Retentie
Retentie wordt vaak aangegeven in aantal dagen. Deze aantal dagen is de het dagen dat een bestand beschikbaar is op de server van de nieuwsserver. De retentie kan een reden zijn om voor een bepaalde nieuwsserver te kiezen. Vergelijk ze eenvoudig op onze website.

SSL
SSL zorgt voor een beveiligde verbinding met de nieuwsserver. SSL is de afkorting van Secure Sockets Layer.

ZIP
Een ZIP bestand is een ingepakte map met bestanden. Hierdoor verklein je het bestand en is deze makkelijker te verzenden. Een ZIP bestand zal je minder tegenkomen dan een RAR bestand wat nagenoeg hetzelfde is.

Download wetgeving

Nu we hebben uitgelegd wat Usenet is en hoe je het kan gebruiken, vinden we het ook belangrijk om te vermelden wat de download wetgeving inhoudt. Het gebruik van Usenet is niet illegaal, wel is het strafbaar om bestanden te downloaden waar auteursrecht op rust. Het downloaden van bestanden is daarmee altijd op eigen risico.